Τι εννοούμε όταν λέμε υγιεινές συνταγές; Αναφερόμαστε σε τροφές που θρέφουν τον οργανισμό μας, μας γεμίζουν ενέργεια, μας κάνουν καλό και μας δίνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς και να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις της καθημερινότητας.

Υγιεινές συνταγές = Light συνταγές;

Πρόκειται για μία παρανόηση που πολλοί από εσάς κάνετε. Πολλοί μου στέλνετε μηνύματα παραπονούμενοι ότι μια “υγιεινή συνταγή” που έχω ανεβάσει δεν έχει λίγες θερμίδες. Και η αλήθεια είναι πως όταν λέμε “υγιεινή συνταγή” δεν εννοούμε απαραιτήτως ότι είναι και light. Φυσικά αυτο δεν σημαίνει πως μια υγιεινή συνταγή δεν μπορεί να είναι και light.

Για μένα, όμως, δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Για μένα καλό είναι να μην κυνηγάμε τις light συνταγές. Δεν πρόκειται ποτέ να παχύνουμε ή να πάρουμε βάρος αν τρώμε τα πάντα με μέτρο, ακόμα και αν μιλάμε για φαγητά τα οποία έχουν πολλές θερμίδες. Το βασικό είναι να καταναλώνουμε τροφές που μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Και αν αυτές έχουν πολλές θερμίδες θα φάμε απλά μικρότερη ποσότητα. Αυτό είναι όλο!

Από τι πρέπει να αποτελείται ένα θρεπτικό γεύμα;

Δεν είμαι διατροφολόγος αλλά δεν χρειάζεται να είναι κανείς διατροφολόγος με πτυχίο για να ξέρει τι κάνει καλό στον οργανισμό του. Οι πληροφορίες που παίρνουμε καθημερινά είναι τόσες πολλές και από παντού που πλέον γνωρίζουμε όλοι μας ότι κάθε κυρίως γεύμα μας πρέπει να περιέχει υδατάνθρακες, λιπαρά, πρωτεϊνες και φυτικές ίνες.

Όταν, λοιπόν, σας δίνω υγιεινές συνταγές φροντίζω τις περισσότερες φορές να έχουν όλα τα παραπάνω. Λέγοντας “υδατάνθρακες” αναφερόμαστε σε καλούς υδατάνθρακες όπως είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης. Το ίδιο ισχύει με τα λαχανικά που επίσης έχουν καλούς υδατάνθρακες που χρειαζόμαστε. Όταν λέμε πρωτεϊνες δεν αναφερόμαστε μόνο στο κρέας αλλά και στα φασόλια, τις φακές, τα μανιτάρια και πολλές πολλές ακόμα τροφές που περιέχουν αρκετά μεγάλες ποσότητες πρωτείνης.

Τα καλά λιπαρά αποτελούν επίσης απαραίτητο συστατικό ενός υγιεινού πιάτου. Μερικά από αυτά είναι το αβοκάντο, το ελαιόλαδο, τα ψάρια όπως είναι ο σολωμός, ο τόνος, οι σαρδέλες κλπ. Τέλος, γνωρίζουμε όλοι ότι όταν λέμε φυτικές ίνες αναφερόμαστε στα λαχανικά.

Σε τι ποσότητες πρέπει να υπάρχουν όλα τα παραπάνω σε ένα “υγιεινό πιάτο”;

Έχοντας καταφέρει εδώ και αρκετό καιρό μετά τη γέννηση του γιου μου να διατηρούμαι στα 53-54 κιλά (με ύφος 1.63) μπορώ να πω με σιγουριά πως η συνταγή της επιτυχίας είναι μία και τα tips διατροφής πολύ απλά για να τα ακολουθήσει ο καθένας. Ξεκινάμε γεμίζοντας το μισό πιάτο με λαχανικά. Καλύπτουμε το το 1/4 του πιάτου με πρωτεϊνη και το υπόλοιπο 1/4 με υδατάνθρακες. Τα λιπαρά είναι πρόσθετα μιας και τουλάχιστον το ελαιόλαδο βρίσκεται σχεδόν σε κάθε πιάτο.

Και φτάσαμε και στα γλυκά πολλά από τα οποία μπορούν να είναι και υγιεινά! Γιατί όχι;

Στο mrssoupe.com τα γλυκά έχουν πολύ σημαντική θέση γιατί ποιος μπορεί άραγε να φανταστεί τη ζωή του χωρίς γλυκό. Και μπορεί να μην είναι όλα υγιεινά αλλά φροντίζω όσο μπορώ τα περισσότερα από αυτά να είναι. Τι θα πει υγιεινό γλυκό; Ένα γλυκό που περιέχει υλικά που μας κάνουν καλό, μας δίνουν ενέργεια και μας γλυκαίνουν όσο γίνεται με φυσικούς τρόπους.

Στο mrssoupe.com και στην υποκατηγορία μου “Γλυκά χωρίς ζάχαρη” θα βρείτε πολλά υγιεινά γλυκάκια φτιαγμένα με μέλι αλλά και με φρούτα που έχουν τη δική τους φυσική γλύκα.

Υγιεινά και γρήγορα πιάτα γίνεται;

Φυσικά και γίνεται και αυτό ακριβώς προσπαθώ να κάνω εδώ στο mrssoupe.com. Προσπαθώ να συνδυάζω την παραδοσιακή με την μοντέρνα κουζίνα και μάλιστα με τους πιο έξυπνους τρόπους. Γνωρίζω πως η καθημερινότητα των περισσότερων από εσάς είναι δύσκολη, γεμάτη προκλήσεις. Κάποιοι από εσάς μπορεί να γυρίζετε στο σπίτι από τη δουλειά και στις 8 το βράδυ. Και επίσης γνωρίζω ότι εκείνη την ώρα το μόνο που θέλετε είναι ένα πιάτο υγιεινό, νόστιμο φαγητό.

Έχοντας αυτό στο νου μου προσπαθώ να ετοιμάζω υγιεινές συνταγές για όλους εσάς που θέλετε να τρώτε υγιεινά αλλά θέλετε να το κάνετε καταβάλλοντας λίγη προσπάθεια και ξοδεύοντας όσο τον δυνατόν λιγότερο χρόνο. Και από ότι μου λέτε μέχρι στιγμής, τα καταφέρνω και είμαι πολύ πολύ χαρούμενη γι’αυτό.

Ό,τι είναι vegan κάνει και καλό στην υγεία;

Εδώ ανοίγει μια άλλη μεγάλη κουβέντα. Πολλοί με ρωτάτε αν είμαι vegan. Η απάντηση είναι πως δεν είμαι. Έχω υπάρξει στα φοιτητικά μου χρόνια vegetarian για δύο χρόνια αλλά για λόγους υγείας έπρεπει να αρχίσω και πάλι να τρώω κρέας. Τότε ήταν και άλλη η πληροφόρηση που είχαμε ενώ δεν έβρισκες και εύκολα όπως βρίσκεις τώρα vegetarian και vegan πιάτα σε εστιατόρια.

Το ότι κάτι είναι vegan δεν σημαίνει ότι είναι και υγιεινό. Αυτό είναι σίγουρο. Παρόλα αυτά μου αρέσει πάρα πολύ να δοκιμάζω να φτιάχνω για εσάς και για μένα υγιεινές συνταγές που είναι και vegan μιας και μου αρέσει να βρίσκω τρόπους να αντικαθιστώ το κρέας στις συνταγές μου και στη διατροφή όσο περισσότερο γίνεται. Επομένως, στο mrssoupe.com θα βρίσκετε όλο και περισσότερες vegan συνταγές αλλά και όλες τις αντικαταστάσεις με τις οποίες θα μπορείτε να μετατρέπετε μια μη vegan συνταγή σε vegan.

Είναι όντως πολύ πιο ακριβό να μαγειρεύουμε θρεπτικά γεύματα;

Δεν ισχύει σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο. Το ότι κάτι είναι υγιεινό δεν σημαίνει πως πρέπει να είναι και πάρα πολύ ακριβό. Σίγουρα τα βιολογικά προϊόντα που χρησιμοποιώ στις δικές μου συνταγές είναι πιο ακριβά από τα μη βιολογικά αλλά προσωπικά (και αυτή είναι η δική μου άποψη) προτιμώ να κάνω οικονομία σε κάτι άλλο και να ψωνίζω φρούτα και λαχανικά βιολογικά παρά να βάζω στο σπίτι μου και στο φαγητό μου μη βιολογικά λαχανικά και φρούτα.

Επομένως, ένα πιάτο φτιαγμένο με βιολογικά υλικά μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβό από ότι ένα πιάτο φτιαγμένο χωρίς βιολογικά υλικά αλλά είναι και πολύ πιο υγιεινό. Και αυτό είναι το σημαντικό.

Αν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να παίρνετε τα πάντα βιολογικά τότε απλά προσπαθήστε να παίρνετε βιολογικά τα υλικά που βρίσκονται στη λίστα με τα φρούτα και τα λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα. Κάθε χρόνο βγαίνει μια τέτοια λίστα η οποία περιλαμβάνει τα φρούτα και τα λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα και τα φρούτα και τα λαχανικά με τα λιγότερα φυτοφάρμακα. Βρείτε αυτή τη λίστα και πράξτε αναλόγως.

Υγιεινή διατροφή και παιδιά

Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα!! Λένε πως τα παιδιά μας έχουν ως πρότυπα και πως αν βλέπουν εμάς να τρώμε υγιεινά θα τρώνε και αυτά υγιεινά. Στον δικό μου γιο σίγουρα δεν έχει πιάσει αυτό. Μας βλέπει, εμένα και τον πατέρα του, να τρώμε όλη την ώρα φρούτα, σαλάτες και ο ίδιος δεν αγγίζει τίποτα από αυτά.

Δεν τον αφήνω, όμως, έτσι. Έχω βρει τρόπους να του κρύβω λαχανικά μέσα σε σούπες, κεφτέδες, τυροπιτάκια. Αν έχετε και εσείς τέτοια παιδιά που είναι δύσκολα στο θέμα “φαγητό” δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε μερικές από τις συνταγές μου όπου υπάρχουν λαχανικά αλλά είναι καλά κρυμμένα. Ιδίως σε σάλτσες μπορείτε να κρύψετε πολλά υγιεινά υλικά ενώ το ίδιο ισχύει και με τα γλυκά και τις μπάρες όπου μπορείτε να φτιάξετε πολλά υγιεινά πραγματάκια με υλικά που σίγουρα τα παιδιά σας δεν θα ήθελαν με τίποτα να φάνε αν ήξεραν ότι υπήρχαν μέσα σε αυτά.

Write A Comment

elGreek