Επειδή μου ζητάτε συνέχεια να σας δείχνω τι πραγματικά τρώω μέσα σε μια μέρα, είπα να σας μιλήσω πρώτα για τον τρόπο με τον οποίο τρώω και για την ενστικτώδη/διαισθητική διατροφή.

Τι σημαίνει ότι είμαι intuitive eater (προφέρεται ιντουιτιβ ιτερ); Σημαίνει ότι δεν κάνω ποτέ δίαιτα. Σημαίνει ότι τρώω σύμφωνα με το τι μου ζητάει το σώμα μου κάθε στιγμή. Σημαίνει απλά ότι τρώω όποτε πεινάω.

Δεν τρώω ένα φλιτζάνι υδατάνθρακες, δεν τρώω μόνο μία πατάτα, δεν απορρίπτω καμιά τροφή γιατί απλά έχω μάθει να ακούω το σώμα μου. Ή μάλλον η λέξη “απλά” είναι λάθος! Δεν είναι τόσο εύκολο να φτάσει κανείς σε αυτό το σημείο. Έχω κάνει δίαιτες (χωρίς λόγο ομολογώ, αν με ρωτήσεις σήμερα). Έχω υποβάλλει σε στερήσεις τον εαυτό μου. Και τι κατάλαβα; Ότι όσο στερείσαι τροφές που σου αρέσουν τόσο πέφτεις με τα μούτρα σε αυτές όταν έχεις cheat day ή όταν τις βρίσκεις μπροστά σου. Και μετά νιώθεις ακόμα πιο άσχημα για τον εαυτό σου.

Έχω περάσει περιόδους όπου δεν έτρωγα σχεδόν τίποτα γιατί ήθελα να χάσω 3 κιλά που δεν έλεγαν με τίποτα να φύγουν και ένιωθα πραγματικά μίζερη. Ένιωθα ότι πεινούσα όλη μέρα και παρόλο που πεινούσα όλη μέρα δεν έχανα και τα κιλά που ήθελα. Τραγικά τα πράγματα δηλαδή.

Πώς άλλαξε το μυαλό μου;

Kάποια στιγμή που άρχισα να παρατηρώ περισσότερο τον εαυτό μου συνειδητοποίησα ότι είχα μάθει να τρώω όποτε μου είχε μάθε η κοινωνία ότι έπρεπε να τρώω: το πρωί, το μεσημέρι κατά τις 14:00 και το βράδυ κατά τις 19:00. Σωστά; Παρατηρούσα, όμως, ότι υπήρχαν μέρες που δεν πεινούσα στις 14:00 το μεσημέρι ή στις 19:00 το βράδυ. Γιατί έπρεπε να τρώω αυτές τις ώρες; Επειδή έτσι με είχε μάθει η μαμά μου;

Το έψαξα λίγο το θέμα και διαπίστωσα πως είναι εντάξει να μην τρως μεσημεριανό αν δεν πεινάς. Είναι εντάξει να τρως “μεσημεριανό” στις 17:00, πρωινό στις 20:00 και σνακ στις 14:00.

Από τη στιγμή που έγινα intuitive eater τρώω ό,τι ώρα θέλω, όσο μου λέει το σώμα μου ότι χρειάζεται να φάω και δεν με νοιάζει πόσα κιλά είμαι. Ζυγίζομαι μια φορά στους 2-3 μήνες (από συνήθεια μάλλον) και πάντα η ζυγαριά μου μου δείχνει αυτό που θέλω να βλέπω. Και νιώθω και υπέροχα γιατί δεν νιώθω ότι περιορίζομαι.

Τι είναι το intuitive eating ή ενστικτώδης διατροφή;

Όταν είσαι intuitive eater συμφιλιώνεσαι με όλες τις τροφές. Δεν βγάζεις κατηγορίες τροφών από τη διατροφή σου και σταματάς να βλέπεις το φαγητό ως “καλό” ή “κακό”. Ακούς το σώμα σου και τρως ό,τι αισθάνεσαι ότι είναι καλό για σένα. 

Μπορεί να σκεφτείς ότι αυτό σημαίνει ότι τρως ό,τι θέλεις, όποτε το θέλεις. Δεν είναι αυτό το θέμα. Οι ειδικοί λένε πως ενστικτώδης διατροφή σημαίνει ότι απλά ακολουθείς την φυσική ικανότητα του σώματος σου να σου λέει πότε πεινάει και πότε είναι εντάξει. 

Πώς μπορείς να γίνεις και εσύ intuitive eater; 

Απέρριψε όλες τις δίαιτες

Το να ακολουθείς αυστηρούς κανόνες σε ό,τι αφορά τη διατροφή σου μπορεί να μην σε βοηθάει να χάνεις βάρος σε βάθος χρόνου. Αν η δίαιτα που κάνεις δεν λειτουργεί για σένα ή δεν μπορείς να την τηρείς ευλαβικά, καταλήγεις να ψάχνεις για καινούργια δίαιτα και να ξεκινάς ξανά και ξανά χαλώντας τελικά την ψυχολογία σου. 

Τρώγε όποτε νιώθεις ότι πεινάς 

Εμπιστεύσου το σώμα σου. Τρώγε ποικιλία τροφών έτσι ώστε να παίρνεις όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι. Μην γονείς την πείνα σου. Αν το κάνεις τότε φτάνεις στο σημείο που πεινάς τόσο πολύ που δεν μπορείς να κάνεις καλές διατροφικές επιλογές. Επίσης όταν φτάνεις σε τέτοιο σημείο καταλήγεις να παρατρώς. 

Δώσε προσοχή στην αίσθηση του κορεσμού

Όταν τρως κάνε μικρές παύσεις για να βλέπεις αν έχεις χορτάσει. Νιώθε το φαγητό που τρως και μην τρως μηχανικά απλά για να φας. 

Επέλεγε τροφές που σε κάνουν να νιώθεις καλά 

Το να είσαι intuitive eater έχει να κάνει με το να επιλέγεις τροφές που σε ικανοποιούν από την μια και κάνουν καλό και στην υγεία σου. Η ισορροπία είναι το κλειδί. 2-3 κομματάκια σοκολάτας δεν θα σε παχύνουν μέσα σε μια νύχτα. Το τι τρως καθημερινά είναι αυτό που θα επηρεάσει την υγεία σου και το βάρος σου. 

Σεβάσου τα συναισθήματά σου

Το να τρως λόγω άγχους, μοναξιάς, θυμού ή βαρεμάρας δεν θα σε βοηθήσει να λύσεις αυτά τα “προβλήματα”. Αν θεωρείς ότι συχνά οι διατροφικές σου επιλογές επηρεάζονται από τα συναισθήματά σου τότε ίσως πρέπει να μιλήσεις με κάποιον ειδικό για να ξεκαθαρίσεις λίγο όλα αυτά που νιώθεις και που σε οδηγούν τελικά σε κακές διατροφικές επιλογές. 

Τι με βοήθησε να γίνω intuitive eater;

Κοιτώντας λίγο προς τα πίσω έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως δύο μεγάλες αλλαγές που έκανα στη διατροφή μου τον τελευταίο καιρό με βοήθησαν να γίνω αυτό που πάντα ήθελα (και δεν ήξερα καν πώς λεγόταν).

1η αλλαγή: Έκοψα όλα τα αναψυκτικά πριν από 1μιση χρόνο. Από τότε δεν έχω πιει ούτε γουλιά αναψυκτικού. Αυτό με βοήθησε στο να μην έχω τόσο μεγάλη ανάγκη τα γλυκά. Πράγμα που με οδήγησε πριν από 2 μήνες στην δεύτερη αλλαγή.

2η αλλαγή: Έκοψα την ζάχαρη και το μέλι εντελώς πριν από 2 μήνες. Δεν τρώω γλυκά με ζάχαρη που και που, δεν τρώω μια κουταλιά. Τα έχω βγάλει εντελώς από τη διατροφή και τη ζωή μου. Όσο για τα υποκατάστατα ζάχαρης (γιατί ξέρω ότι θα με ρωτήσετε γι’αυτά) κάνω το εξής: μπορεί να φάω λίγο γλυκό στα γενέθλιά μου, στα γενέθλια του γιου μου και την Πρωτοχρονιά. Και νιώθω τέλεια με αυτή μου την αλλαγή (θα γράψω άλλο άρθρο γι’αυτήν γιατί πραγματικά πρέπει να σας μεταφέρω όλα όσα βιώνω και νιώθω από τη στιγμή που την έκοψα).

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν φτιάχνω γλυκά. Φτιάχνω (τα βλέπετε άλλωστε εδώ στο mrssoupe.com) για τους φίλους μου, για τον Αλέξανδρο που δεν τα έχει κόψει (τα έχει ελαττώσει όμως) και που και που και για τον Μάξιμο. Τελευταία έχω αρχίσει να πειραματίζομαι και με γλυκά που δεν περιέχουν ούτε ζάχαρη ούτε υποκατάστατα (και θα τα δείτε σύντομα εδώ) μιας και σπανίως μου έρχεται και εμένα η επιθυμία να φάω ένα γλυκάκι. Προς το παρόν νικάω τις υπογλυκαιμίες μου (που δεν είναι συχνές) με ένα άλειμμα χουρμά που φτιάχνω που έχει γίνει αγαπημένο και για τα αγόρια του σπιτιού. 😉

Η ΣΥΝΤΑΓΗ

  • για ένα φλιτζάνι άλειμμα χουρμά θα χρειαστείτε:
  • 30 αποξηραμένους χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
  • 3/4 φλ. γάλα αμυγδάλου (ή γάλα βρώμης, ή γάλα καρύδας ή γάλα της επιλογής σας)
  • λίγο αλάτι
  • 1/2 κ.γ. κακάο (αν θέλετε μια ελαφριά γεύση κακάο) ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να μουλιάσεις τους χουρμάδες σου σε ζεστό νερό για 30 λεπτά. Ξέπλυνέ τους και ρίξ΄τους στο μούλτι μαζί με 3/4 φλ. γάλα αμυγδάλου. Χτύπα και δες αν χρειάζεται και άλλο γάλα. Πρόσθεσε λίγο αλάτι και το κακάο ή το εκχύλισμα βανίλιας. Χτύπα και πάλι μέχρι να μην υπάρχουν κομματάκια χουρμά στο μείγμα σου.

Μετέφερε σε βαζάκι που κλείνει καλά και διατήρησε το άλειμμα χουρμά σου στο ψυγείο μέχρι και για 2 μήνες.

* Αντί για γάλα αμυγδάλου μπορείς να χρησιμοποιήσεις νερό στη συνταγή σου. Προσωπικά προτιμώ το γάλα αμυγδάλου παρόλο που μπορεί να αυξάνει τη θερμιδική αξία του αλείμματος.

Συμπέρασμα

Αυτές οι 2 αλλαγές που σας ανέφερα παραπάνω μου έδωσαν πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση. Συνειδητοποίησα ότι όλα είναι στο μυαλό μας. Αν μπορέσουμε να πειθαρχήσουμε το μυαλό μας τότε δεν χρειάζεται ποτέ να κάνουμε δίαιτα. Τότε μπορούμε να τρώμε ακούγοντας απλά το σώμα μας.

Και όσο περισσότερο μαθαίνουμε να ακούμε το σώμα μας τόσο πιο ωραίες τροφές θέλουμε να του δίνουμε και τόσο πιο όμορφα θέλουμε να του φερόμαστε. Και αν μας “πει” που και που ότι θέλει σουβλάκι, πίτσα, burger φυσικά και του το δίνουμε. Με πολλή χαρά! Γιατί γνωρίζουμε πως αυτή η επιθυμία δεν είναι παρόρμηση και δεν προέρχεται από κανέναν περιορισμό ή έλλειψη. Είναι συνειδητή επιλογή! Την κάνουμε και το απολαμβάνουμε.

3 Comments

  1. Όσον αφορά στο άλειμμα να διευκρινίσουμε ότι οι χουρμάδες πρέπει να είναι βασιλικοί. Ειδάλλως, οι απλοί χουρμάδες έχουν πρόσθετα γλυκαντικά, αν όχι όλοι οι περισσότεροι, για να μην φανώ απόλυτη.

Write A Comment

elGreek