Η αλήθεια είναι πως από τότε που αγόρασα τον ατμομάγειρα μπαμπού έχω σωθεί. Μαγειρεύω στον ατμό τα λαχανικά μου μέσα σε μερικά λεπτά και χωρίς καθόλου κόπο.

Τελευταία έφτιαξα σπαράγγια στον ατμό και σου δίνω όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να το κάνεις και εσύ σωστά. Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να μαγειρέψεις στον ατμό και άλλα λαχανικά σου, όπως κουνουπίδι, μπρόκολο, καρότα και κολοκυθάκια. Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι ο χρόνος που θα αφήσεις το κάθε λαχανικό στον ατμομάγειρα μπαμπού.

Πώς λειτουργεί ο ατμομάγειρας μπαμπού;

Ουσιαστικά τοποθετείς απλά μέσα στον ατμομάγειρα ένα πιάτο ή ένα μεγάλο μπολ και μέσα σε αυτό βάζεις τα λαχανικά σου. Φυσικά μπορείς να τα τοποθετήσεις και κατευθείαν στον ατμομάγειρα. Το πρόβλημα είναι ότι μετά θα πρέπει να τον καθαρίσεις σχολαστικά πράγμα που δεν θα χρειαστεί να κάνεις αν βάλεις τα λαχανικά σου μέσα σε μπολ ή πιάτο.

Ρίξε νερό μέσα σε κατσαρόλα (μέσα στην οποία χωράει ο ατμομάγειρας μπαμπού) και τοποθέτησε σε αυτήν τον ατμομάγειρα. Άναψε το μάτι και άφησε τα λαχανικά σου να μαγειρευτούν μόνα τους. Συγκεκριμένα τα σπαράγγια θέλουν από 10-15 λεπτά το πολύ.

Μετέφερε σε πιάτο, πρόσθεσε αλάτι, ελαιόλαδο και λεμόνι και απόλαυσε τα πιο νόστιμα λαχανικά στον ατμό.

Είναι αυτός ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος για λαχανικά;

Όλες οι έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν πως όταν τα λαχανικά μαγειρεύονται στον ατμό χάνουν πολύ λιγότερα θρεπτικά συστατικά από ότι όταν βράζουν, μαγειρεύονται στον φούρνο ή στο wok.

Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν βράζουμε τα λαχανικά χάνονται συστατικά όπως η βιταμίνη C και B1.

Τι συμβαίνει στα λαχανικά όταν μαγειρεύονται στον ατμό; 

Όταν μαγειρεύεται ένα λαχανικό στον ατμό δεν έρχεται σε άμεση επαφή με το νερό αλλά σε έμμεση. Η θερμότητα μεταφέρεται στα λαχανικά μέσω του ατμού. Γι’αυτό το λόγο δεν έχουμε μεγάλες απώλειες θρεπτικών συστατικών σε σύγκριση με τον βρασμό. 

Πιο συγκεκριμένα έρευνα που έγινε σε μπρόκολο έδειξε ότι όταν αυτό μαγειρεύτηκε στον ατμό είχε απώλεια βιταμίνης C σε ποσοστό 14% ενώ όταν έβρασε είχε απώλεια 54%. 

Πόσο κοστίζει ένας ατμομάγειρας μπαμπού;

Αυτό εξαρτάται από το από πού θα τον πάρεις αλλά και από το μέγεθός του. Παρακάτω σου έχω μερικούς παρόμοιους με τον δικό μου μιας και ο δικός μου δεν κυκλοφορεί πλέον.

Ατμομάγειρας Bamboo 26cm Με Καπάκι

Σκεύος Ατμού Από Μπαμπού 20 Εκατ.

Σκεύος Ατμού Από Μπαμπού 25 Εκατ.

Write A Comment

en_GBEnglish