Ναι την έκοψα και έχουν περάσει ήδη 2,5 μήνες. Ναι είναι δύσκολο και αρχίζω και το νιώθω ακόμα περισσότερο όσο περνάνε οι μέρες. Παρόλα αυτά, δεν έχω κανένα σκοπό να κάνω πίσω, δεν έχω κανένα σκοπό να δοκιμάσω ούτε μπουκιά γλυκού με ζάχαρη και νιώθω υπέροχα!

Πόση ζάχαρη έτρωγα πριν την κόψω;

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή της ιστορίας. Πόσο συχνά έτρωγα γλυκά; Θα έλεγα πως έτρωγα σίγουρα ένα γλυκό την εβδομάδα (συνήθως Σάββατο ή Κυριακή) και 1-2 μπισκότα εδώ και εκεί όποτε τα έβρισκα μπροστά μου. Φυσικά έτρωγα γλυκά σε γενέθλια, γιορτές, διακοπές, εκδρομές, όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη.

Δεν ήμουν ποτέ από αυτούς που δεν ζούσαν χωρίς γλυκό στην καθημερινότητά τους. Ούτε ήμουν ποτέ από αυτούς που θα νιώσουν τρελή λιγούρα και θα παραγγείλουν γλυκό αμέσως. Επίσης σαν οικογένεια δεν έχουμε ποτέ γλυκά στο σπίτι. Δεν έχουμε κρουασάν, σοκολάτες, μπισκότα και τίποτα που να περιέχει ζάχαρη.

Επομένως το κόψιμο της ζάχαρης ίσως ήταν λίγο πιο εύκολη υπόθεση για μένα.

Για ποιο λόγο έκοψα τη ζάχαρη;

Την απόφαση την πήρα όταν μια γνωστή μου διαγνώστηκε με καρκίνο. Ο γιατρός της της είπε ότι πρέπει οπωσδήποτε να κόψει τη ζάχαρη αμέσως. Με επηρέασε τόσο πολύ όλο αυτό που αποφάσισα να κάνω και εγώ το ίδιο. Να κόψω τη ζάχαρη. Αποφάσισα, λοιπόν, να την κόψω για μένα. Σαν να έγινε ξαφνικά κάτι μέσα μου που με έκανε να συνειδητοποιήσω πως η ζάχαρη δεν υπάρχει κανένας λόγος να βρίσκεται στη διατροφή μου.

Μου προσφέρει κάτι; OXI! Μου κάνει έστω και λίγο καλό; OXI! Μου κάνει κακό; ΝΑΙ! Θα μου λείψει; ΟΧΙ! Αυτές τις ερωτήσεις έκανα αυτόματα στον εαυτό μου και οι απαντήσεις που μου έδωσα με οδήγησαν στην μεγάλη απόφαση.

Σίγουρα στο να την κόψω βοήθησε πολύ και το γεγονός ότι είχα κόψει όλα τα αναψυκτικά 1,5 χρόνο πριν. Τα αναψυκτικά, ακόμα και τα light, αυξάνουν την όρεξη για γλυκό και αυτό είναι αποδεδειγμένο και επιστημονικά. Επιπλέον το παρατήρησα και στον ίδιο μου τον εαυτό. Από τη στιγμή που έκοψα τα αναψυκτικά σταμάτησα να ζητάω και γλυκό. Επομένως το να κόψω τα γλυκά σε δεύτερη φάση ήταν για μένα μια πολύ πιο εύκολη υπόθεση.

Πώς ένιωθα τις πρώτες εβδομάδες;

Τις πρώτες εβδομάδες δεν ένιωθα καθόλου στέρηση. Δεν ένιωθα ότι ήθελα να φάω γλυκό. Ήμουν τόσο αποφασισμένη που δεν υπήρχε για μένα λόγος πισωγυρίσματος. Και συνέβη και κάτι άλλο…

Λένε πως όταν δίνεις σε κάτι προσοχή προσελκύεις ανθρώπους που έχουν και εκείνοι στραμμένοι την προσοχή τους προς το ίδιο “θέμα”. Έτσι συνέβη και σε μένα. Δύο εβδομάδες αφού έκοψα τα γλυκά έτυχε να πάω στον λογιστή μου για κάποια δουλειά. Και εκεί που συζητούσαμε μου είπε ότι είχε κόψει και εκείνος τη ζάχαρη και μάλιστα 6 μήνες πριν και πως ένιωθε καλύτερα από ποτέ. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έτρωγε μια σοκολάτα την ημέρα και ένα βαζάκι πραλίνα φουντουκιού την εβδομάδα. Επομένως γι’αυτόν μια τέτοια αλλαγή ήταν πολύ πιο δύσκολη από ότι ήταν για μένα.

Κάθε φορά που σκέφτομαι, λοιπόν, από τότε “νιώθω ότι τώρα θέλω γλυκό” μου έρχεται στο μυαλό ο γλυκατζής λογιστής μου (ελπίζω να μην διαβάσει το άρθρο μου, αν και δεν αναφέρω το όνομά του). Και σκέφτομαι “μα είναι δυνατόν να τα έχει καταφέρει αυτός και εγώ να φάω γλυκό; Με τίποτα” και αμέσως μου φεύγει όποια σκέψη από το μυαλό.

Είχα συμπτώματα από την “απεξάρτηση”;

Τις πρώτες δύο εβδομάδες είχα μερικές ημικρανίες. Τίποτα άλλο. Δεν ένιωσα καθόλου να μην έχω ενέργεια. Δεν ένιωσα κανένα άλλο σύμπτωμα. Μόλις πέρασαν οι πρώτες δύο εβδομάδες ένιωσα μια ζαλάδα η οποία μάλιστα ξεκίνησε από το πρωί. Ήπια πορτοκαλάδα, τίποτα. Έφαγα πρωινό, τίποτα. Λέω “λες να είναι υπογλυκαιμία; Ας φάω μια μπανάνα που είναι γλυκιά μπας και μου περάσει”. Αυτό ήταν. Η μπανάνα έκανε τη δουλειά της και αμέσως συνήλθα.

Σήμερα… 2,5 μήνες μετά…

Δυσκολεύομαι (πολύ λίγο) που όλοι οι γύρω μου έχουν αρχίσει να τρώνε τα πρώτα παγωτά της άνοιξης. Με δυσκολεύει (πολύ λίγο επίσης) η ιδέα ότι δεν θα φάω ξανά παγωτό. Από την άλλη μεριά, όμως, νιώθω ότι κάνω κάτι πολύ καλό για μένα και αυτό με κάνει να νιώθω ακόμα πιο καλά με την απόφασή μου. Δεν το έχω μετανιώσει ούτε δευτερόλεπτο. Και το μόνο που μπορεί να σκεφτώ που και που είναι “γιατί δεν το έκανα νωρίτερα”.

Μάλλον δεν ήμουν έτοιμη. Γιατί μια τέτοια αλλαγή (που για κάποιους είναι πολύ μεγάλη) θέλει αποφασιστικότητα. Θέλει συνειδητοποίηση. Θέλει να καταλάβεις για ποιο λόγο την κάνεις.

Πώς νιώθω σήμερα;

Αυτό που κάποιοι φοβούνται ότι θα μειωθεί η ενέργειά τους αν σταματήσουν να τρώνε ζάχαρη δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Το αντίθετο θα πω ότι ένιωσα. Ένιωσα ξαφνικά να έχω πολλή περισσότερη ενέργεια. Ένιωσα ότι ήθελα να αρχίσω να γυμνάζομαι ακόμα περισσότερο από πριν. Ίσως ήταν και ψυχολογικό το θέμα. Ίσως το ότι ένιωθα ότι κάνω κάτι καλό για μένα να με έκανε υποσυνείδητα να θέλω να κάνω ακόμα περισσότερο καλό.

Τι κάνω με τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη;

Άλλο ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς. Δεν θα πω ψέματα. Είμαι εδώ και γράφω αυτό το άρθρο για να σου πω όλη την αλήθεια. Δεν κάθομαι να ψάξω τα πάντα εξονυχιστικά. Ούτε αν τύχει να φάω ένα τοστ εκτός σπιτιού θα ρωτήσω τον σερβιτόρο αν το ψωμί που χρησιμοποιούν περιέχει ζάχαρη. Δεν έχω φτάσει σε αυτό το επίπεδο.

Ό,τι αγοράζω όμως για το σπίτι μου, το ψάχνω. Κοιτάω την ετικέτα από το ψωμί του τοστ, από τα καρποβούτυρα, από τα αποξηραμένα φρούτα, από όλα όσα τρώω καθημερινά.

Διάβασε επίσης εδώ όλα όσα κρύβουν οι ετικέτες των τροφίμων

Τελικά, δεν θα φάω ποτέ ξανά γλυκό στη ζωή μου;

Το “ποτέ” είναι μεγάλη λέξη. Αν με ρωτάς αυτή τη στιγμή θα σου απαντήσω ότι στόχος μου είναι να μην φάω ποτέ ξανά γλυκό με ζάχαρη. Υπάρχουν υπέροχα γλυκά (και θα φτιάξω και εδώ στο mrssoupe.com ακόμα περισσότερα) με φρούτα, αποξηραμένα ή φρέσκα που μπορώ να απολαμβάνω όποτε θέλω. Επομένως δεν θα μου λείψουν τα γλυκά. Και η ζάχαρη σίγουρα δεν είναι κάτι που θα μου λείψει.

Και μπορεί να χαλάω την παρέα που και που όταν βγαίνουμε έξω και εγώ λέω “γλυκό δεν θα φάω” αλλά και τι έγινε. Εγώ νιώθω υπέροχα με την επιλογή μου και με το γεγονός ότι μπορεί να επηρεάσω και λίγο εσένα που το σκέφτεσαι αλλά δεν το έχεις πάρει ακόμα απόφαση. Ή εσένα που το έχεις πάρει απόφαση αλλά λίγο δυσκολεύεσαι. Είμαστε μαζί σε αυτό!!

Όσο για το πώς νικάω τις υπογλυκαιμίες…

Δεν έχω υπογλυκαιμίες. Δεν έχω τρελές, ξαφνικές λιγούρες. Μπορεί να πω στον εαυτό μου που και που “αχ. να είχα ένα γλυκάκι τώρα” αλλά πιο πολύ νομίζω πως η σκέψη έρχεται από συνήθεια και δεν το θέλω πραγματικά.

Όποτε το νιώθω πάντως σηκώνομαι και τρώω φρούτα. Τα εκτιμώ λίγο περισσότερο πλέον. Και φυσικά φτιάχνω γλυκά χωρίς ζάχαρη. Αυτά που φτιάχνω και εδώ για σένα. Και έρχονται και άλλα… πιο υγιεινά, πολύ νόστιμα, υπέροχα!!

Και για να σε βοηθήσω λίγο περισσότερο δες εδώ και μερικά γλυκά χωρίς ζάχαρη που έχω ήδη ανεβάσει στο mrssoupe.com.

Το πρωινό γλυκό με τα 4 υλικά που φτιάχνω συνέχεια

Sugar Free Snickers | 5 Ingredients

The 3-Ingredient Sweet Snack I Make Every Week

4-Ingredient Marzipan | Sugar Free

Chewy 3-Ingredient Chocolate Bites | Sugar Free

Raw 4-Ingredient Brownies | Sugar Free

Βρες όλα τα γλυκά μου χωρίς ζάχαρη εδώ!

4 Comments

 1. Πασχαλινα Κιοση Reply

  Η στέβια που περιέχει συνήθως η κουβερτουρα δεν έχει καμία επίπτωση στην υγεία? Μπορούμε δηλαδή να την τρώμε καθε μέρα η μέρα παρά μέρα? Ευχαριστω

  • Emily Vagia Reply

   Επειδή δεν είμαι γιατρός δεν μπορώ να απαντήσω σε μια τέτοια ερώτηση. Προσωπικά μπορεί να φάω γλυκό με υποκατάστατο σε καμιά γιορτή ή γενέθλια. Μέχρι εκεί. Καλό είναι να ρωτήσεις τον προσωπικό σου γιατρό για να σου δώσει μια σωστή, επιστημονική απάντηση.

 2. Χρήστος Reply

  Σχετικά με το μέλι; …υπάρχει στην διατροφή σου; ..μπαίνει στο σπίτι;

  • Emily Vagia Reply

   Ναι. Προς το παρόν τρώω μέλι 1-2 φορές την εβδομάδα με ταχίνι.

Write A Comment

en_GBEnglish