Όταν έχετε ξεμείνει από μαγιά και δεν θέλετε να τρέχετε στο σούπερ μάρκετ μόνο γι’αυτήν, η λύση βρίσκεται στην κουζίνα σας. Μπορείτε να φτιάξετε το ψωμί σας και αυτό να φουσκώσει χωρίς κανένα προβλημα αντικαθιστώντας τη μαγιά με κάτι άλλο.

Με τι; Με μαγειρική σόδα και χυμό λεμονιού. Επίσης καλή δουλειά μπορεί να κάνει μια μίξη γάλακτος και ξιδιού. Διαβάστε όμως περισσότερα παρακάτω.

Δοκιμάστε να φτιάξετε και αυτό το πεντανόστιμο ψωμί του τοστ ολικής άλεσης.

Μαγειρική σόδα και χυμός λεμονιού

Όταν ανακατεύετε μαγιά με αλεύρι και νερό απελευθερώνονται σάκχαρα τα οποία κάνουν την μαγιά να απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό είναι υπεύθυνο για το φούσκωμα του ψωμιού.

Μπορείτε, επομένως, να δημιουργήσετε και πάλι διοξείδιο του άνθρακα ανακατεύοντας μαγειρική σόδα με κάποιο οξύ.

Τι ποσότητες πρέπει να χρησιμοποιήσετε;

Χρησιμοποιήστε όλα τα υλικά της συνταγής εκτός από τη μαγιά. Έπειτα βάλτε ίση ποσότητα μαγειρικής σόδας και χυμού λεμονιού. Αυτή η ποσότητα πρέπει να αντιστοιχεί στην ποσότητα μαγιάς που θα χρησιμοποιούσατε. Για παράδειγμα, αν η συνταγή σας έχει 1 κ.γ. μαγιά χρειάζεται 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα και 1/2 κ.γ. χυμό λεμονιού.

Το ίδιο θα κάνετε αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε γάλα και ξίδι. Θα βάλετε μισή ποσότητα γάλακτος και μισή ποσότητα ξιδιού.

Προσοχή! Δεν χρειάζεται να αφήσετε τη ζύμη σας να φουσκώσει!

Αντιθέτως όσο πιο γρήγορα τη βάλετε στο φούρνο τόσο το καλύτερο για το ψωμί σας.

Για να συνοψίσω…

Παρόλο που τα παραπάνω υποκατάστατα θα κάνουν τη ζύμη σας να φουσκώσει δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα με την μαγιά. Η ζύμη σας δεν θα φουσκώσει ως συνήθως και μπορεί να παρατηρήσετε διαφορές στην υφή και τη γεύση.

Φυσικά, αν έχετε ξεμείνει από μαγιά ή δεν θέλετε να περιμένετε να φουσκώσει η ζύμη σας πριν το ψήσιμο ή απλά θέλετε να βγάλετε τη μαγιά από τη διατροφή σας για τους δικούς σας λόγους τότε σίγουρα αξίζει να βάλετε κάποια από τα παραπάνω υποκατάστατα.

Write A Comment

en_GBEnglish