Κι όμως, δεν είναι μόνο οι vegans αυτοί που κινδυνεύουν από το φοινικέλαιο. Δυστυχώς υπάρχει σε τροφές που μας αφορούν όλους είτε είμαστε vegans είτε όχι.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά… τι είναι το φοινικέλαιο;

Προέρχεται από το φοινικόδεντρο Elaeis guineensis. Το δέντρο αυτό το βρίσκουμε στην Δυτική Αφρική ενώ υπάρχει και σε άλλα τροπικά μέρη της Νοτιοανατολικής Ασίας. Λόγω της χαμηλής του αξίας χρησιμοποιείται πολύ σε τρόφιμα, απορρυπαντικά και καλλυντικά. 

Και παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι το καταναλώνουν χωρίς να το γνωρίζουν σε καθημερινή θα έλεγα βάση, αυτό το έλαιο έχει συνδεθεί έντονα με την εμφάνιση καρκίνου.

Για ποιο λόγο το λάδι αυτό χρησιμοποιείται από τόσο πολλές εταιρίες ενώ είναι τόσο επικίνδυνο; 

Γιατί είναι φτηνό! Το φοινικέλαιο είναι πολύ πολύ οικονομικό και πολύ εύκολο να αναπτυχθεί λόγω των γενετικών του τροποποιήσεων.

Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει το φοινικέλαιο; 

Δεν θα πω πολλά για το συγκεκριμένο θέμα γιατί όπως καταλαβαίνετε από όσα σας έγραψα παραπάνω τα προβλήματα υγείας που μπορεί να δημιουργήσει αυτό το γενετικά επεξεργασμένα “λάδι” είναι πάρα πολλά και πολύ μεγάλα. 

Ένα από αυτά είναι ο καρκίνος. Με την ποσότητα των ελευθέρων ριζών που απελευθερώνονται στο φοινικέλαιο όταν αυτό μαγειρεύεται, δεν είναι περίεργο το ότι μπορεί να εμφανιστεί καρκίνος. Οι ελεύθερες ρίζες είναι εξαιρετικά αντιδραστικές χημικές ουσίες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην μετάλλαξη των καρκινικών κυττάρων. 

Συμβάλει στην κακή λειτουργία του εγκεφάλου. Λόγω του ότι είναι μια φλεγμονώδης τροφή δημιουργεί χρόνιες φλεγμονές που όντως μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία του εγκεφάλου. ΟΙ χρόνιες φλεγμονές επιτίθενται σε υγιή κύτταρα, αιμοφόρα αγγεία και ιστούς αντί να τα προστατεύουν. Επομένως υπάρχει κίνδυνος να σταματήσει η παραγωγή ενέργειας στα εγκεφαλικά κύτταρα και να επιβραδυνθεί η πυροδότηση των νευρώνων. Όλα αυτά μπορεί να φέρουν άγχος, κατάθλιψη, απώλεια μνήμης αλλά και Αλτσχάιμερ. 

Σας έπεισα ή θέλετε κι άλλα; 

To φοινικέλαιο μπορεί επίσης να μειώσει την φυσική ανάπτυξη των παιδιών μας. Με λίγα λόγια έχει συνδεθεί με όλα τα κακά. 

Θέλουμε, λοιπόν, αυτό το λάδι στη διατροφή μας; ΌΧΙ!!! 

Αρχίστε να κοιτάτε τα συστατικά των προϊόντων που αγοράζετε. Ψάχνοντας το θέμα πιο εκτεταμένα έχω διαπιστώσει ότι πλέον υπάρχει φοινικέλαιο ακόμα και σε τροφές όπως είναι τα κριτσίνια, το ψωμί του τοστ, το βούτυρο, οι ζύμες για πίτσα, οι σοκολάτες και φυσικά σε πάρα πολλές vegan τροφές. 

Δείτε πώς θα φτιάξετε το δικό σας ψωμί του τοστ εδώ!

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός και θεωρώ πως πρέπει να σας “ταρακουνήσει” ότι πολλές εταιρίες τροφίμων γράφουν στις συσκευασίες τους ότι τα προϊόντα τους δεν περιέχουν φοινικέλαιο. 

Τι κάνω εγώ; 

Κοιτάω τις ετικέτες όλων των τροφίμων που αγοράζω και δεν βάζω στο σπίτι μου τίποτα που περιέχει φοινικέλαιο. 

Και σε ό,τι αφορά τη δουλειά και τις συνεργασίες μου ως food blogger! Είμαι εδώ και υπόσχομαι πως δεν θα διαφημίσω ποτέ προϊόν που περιέχει φοινικέλαιο. Δεν θα σας προτείνω ποτέ προϊόν που δεν τρώω εγώ η ίδια και η οικογένειά μου. 

Αυτό το “έλαιο” πρέπει να φύγει από κάθε τροφή και αν σταματήσουμε όλοι μας να αγοράζουμε τροφές που το περιέχουν τότε και οι εταιρίες που παράγουν τέτοιες τροφές ίσως σκεφτούν να το αντικαταστήσουν με κάτι πιο υγιεινό. 

2 Comments

  1. Επισης το φοινικέλαιο υπαρχει σε πολλα βρεφικά γάλατα οποτε πρεπει οι γονεις να ειναι πολυ προσεκτικοί στην επιλογή τους!

Write A Comment

elGreek