Γνώριζα ότι τα περισσότερα ψωμιά του τοστ που πωλούνται στο σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα συντηρητικά αλλά έπρεπε να ακούσω τα χειρότερα για να τα βγάλω εντελώς από τη διατροφή και την καθημερινότητά μου (και φυσικά από τη διατροφή του παιδιού μου).

Πώς φτιάχνεται το σούπερ δημοφιλές ψωμί του τοστ;

Καταρχάς το αλεύρι που χρησιμοποιείται προέρχεται από μαλακά σιτάρια που σε μεγάλο ποσοστό εισάγονται από το εξωτερικό. Κάθε εταιρία προμηθεύεται το δικό της αλεύρι ανάλογα με τη συνταγή της.

Τα περισσότερα ψωμιά του σούπερ μάρκετ είναι ό,τι χειρότερο, γεμάτα συντηρητικά και συστατικά που δεν μπορείτε ούτε να προφέρετε.

Κάθε συνταγή πέρα από αλεύρι μπορεί να περιέχει νερό, αλάτι, μαγιά, λιπαρά, γλυκαντικές ουσίες και διάφορα πρόσθετα βελτιωτικά της γεύσης, του χρώματος και της ελαστικότητας. Όλα τα υλικά ανακατεύονται σε ταχυζυμωτήρια και έπειτα η ζύμη πλάθεται και τοποθετείται σε ειδικές φόρμες. Στις περισσότερες βιομηχανίες μετά την ανάμειξη δεν συμμετέχει ανθρώπινο χέρι.

Πώς γίνεται ένα ψωμί να διαρκεί μέχρι και 25 μέρες;

Αυτό οφείλεται σε πρόσθετα που μπαίνουν είτε στο αλεύρι είτε κατά τη ζύμωση και εξασφαλίζουν ένα προϊόν που αργεί να χαλάσει.

Τι γίνεται, όμως, με το ψωμί του τοστ που θα βρείτε στα προϊόντα φούρνου των σούπερ μάρκετ;

Τρομακτικό είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχω ψωμί στο ψυγείο μου το οποίο αγόρασα από τα προϊόντα φούρνου γνωστού σούπερ μάρκετ (που υποτίθεται πως δεν έχουν συντηρητικά) πριν από 25 μέρες και ακόμα δεν έχει πάθει τίποτα. Είναι στην κυριολεξία σαν να το πήρα χθες.

Ποιο είναι το πιο υγιεινό ψωμί;

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Harvard το πιο υγιεινό ψωμί είναι αυτό από σπόρους που έχουν βλαστήσει. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στο κριθάρι, στη σίκαλη, το κεχρί. Η βλάστηση των σπόρων μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των βιταμινών Ε και C και το φυλλικό οξύ που περιέχει το ψωμί.

Μπορεί να αντικαταστήσει το κλασικό ψωμί που παίρνουμε από τον φούρνο;

Δεν μπορεί να το αντικαταστήσει γιατί περιέχει φυτικά λιπαρά ή μαργαρίνη, ενώ το ψωμί του φούρνου όχι. Επιπλέον 100 γρ. ψωμί του τοστ περιέχουν 260-300 θερμίδες ενώ 100 γρ. ψωμί φούρνου περιέχουν 220 θερμίδες.

Τελευταία όλο και περισσότεροι φούρνοι φτιάχνουν το δικό τους ψωμάκι του τοστ και μάλιστα μπορείτε να βρείτε σε φούρνο και ψωμί του τοστ ολικής άλεσης.

Στον φούρνο της γειτονιάς μου που με γνωρίζουν μου κρατάνε πλέον 10 φέτες ψωμί του τοστ κάθε φορά που φτιάχνουν γιατί η αλήθεια είναι πως φεύγει σαν νερό.

Μην πάρετε λοιπόν ξανά ψωμί του τοστ από το σούπερ μάρκετ ή ψαχτείτε και με νέες μάρκες που μπορεί να είναι πιο ακριβές αλλά είναι επίσης πιθανό να φτιάχνουν ψωμί του τοστ χωρίς συντηρητικά. Αν μάλιστα έχετε μικρά παιδιά καλό είναι να μην τους δίνετε ποτέ και για κανένα λόγο αυτό του σούπερ μάρκετ.

Αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας ψωμί σας έχω μερικές συνταγές εδώ:

Ψωμί του τοστ με αλεύρι ολικής άλεσης

Σπιτικό ψωμί με 5 υλικά!

Ψωμί μαργαρίτα | Με ντιπ σπανακιού στη μέση

Ιταλική φοκάτσια (focaccia) με ντοματίνια και δεντρολίβανο | Ένα διαφορετικό ψωμί

Write A Comment